Satışlar söz konusu olduğunda, çok fazla şirket 19. yüzyıl gibi davranıp 20. yüzyıla aitmiş gibi gözükmektedir. Internetin modern ekonominin temel bir parçası olduğunu unutuyorlar. Rekabet ortamında muhtemelen Google, Bing, YouTube ve Yahoo gibi sitelerin işlerinin bir üst düzeye taşınması için kullanıldıklarını unutuyorlar.
"Google bizim için değil" diyen pek çok şirket var. Bu işletmelerin büyük çoğunluğu neler kaybettiğinin farkında değil. Bu tür durumlarda yetkili kişiyi ikna etmek her zaman kolay değildir, fakat kesinlikle çaba harcamaya değer.
Pazarlama Evrimleşti
Kendilerini aynı pozisyonda bulan diğer ajanslar için, bu potansiyel müşterilere, 1990'lı yıllarda işletmeler çalıştıran birçok insanın bir web sitesine "sahip çıkmaya değer" olduğuna inanmadığını hatırlatın. Son birkaç yılın bu işletmeler için acılı bir ders ile sonuçlandığını unutmayın.
Bizi örnek alın: Neo Dijital, arama motorları ve çevrimiçi pazarlama sizlere ulaşıyor. Dijital çağda, şirketlerin bir hizmet bulmanın en kolay yolu, onu aramaktır. Sizleri hizmet sayfalarımıza gitmenizi mümkün olduğunca kolaylaştırıyoruz.
Başka bir deyişle, bize Google'dan ve diğer arama motorlarından bize gelen insanlar, zaten ilgilenen kişidir. İnsanlar bir web sitesi tasarım şirketi ararken, en sevdikleri arama motoruna "web sitesi tasarımı şirketi" yazarlar. Sizin işinizde de aynı kuralların geçerli olduğunu asla unutmayın!
İnsanlar arama yaptıklarında ne buluyorlar?
Bu tür ilgiyi şirketimize sürdürebilmek için kaç tane satış elemanı gerekecek?
Aramadaki üst düzey yerleşimimiz bize yalnızca nitelikli trafik ve avantajlar getirmekle kalmaz, aynı zamanda çevrimiçi pazarlamanın önemini ve potansiyelini anlayan bir şirket olarak bizi başka kılar.
İnternetin gelişinden önce, satış süreci yoğun bir emek gerektiriyordu
Doğru kişiye ulaşmak, müşteri bulmak, ürün tanıtımını yapmak vb durumların hepsi şuan olduğundan çok daha fazla emek gerektiriyordu.
Bugün, Google ve diğer önemli arama motorları satış sürecini düzene koyarak daha ucuz, anında ve kendi kendine hedefleme yapıyor
Hedef artık sadece mümkün olduğu kadar çok müşteriye kendinizi göstermek değil. Müşterilerinizin size ihtiyaç duyduklarında karşılarına çıkabilmenizdir. Örneğin;
Uzmanlar
Bir emlak avukatı arıyordunuz, size en yakın lokasyondaki bir avukat kendisine ait web sayfası ya da iletişim bilgilerini size göstermek istemez mi?
Benzer şekilde, bir avukat olsaydınız, dijital varlığınızı mesleğinizle konuşturarak potansiyel müşterilere olan desteğinizi en üst düzeye çıkarmak istemez misiniz?
Arama motoru pazarlamacılığının gücünden yararlanarak kendinizi sektörünüzde gerçek bir oyuncu olarak ayarlamanıza izin verin.
Perakende Satış Sektörü
Birisi belirli bir giyim eşyası arıyorsa (örn. Takım elbisesi) artık bulmak için bir mağazadan geçmeleri gerekmez.
Şimdi, insanlar ürünlerini araştırıyorlar ve alabilecekleri mağazaların hepsini görüyorlar. Fiyatlar ve stilleri kendi evlerinde karşılaştırıyorlar.
E-ticaret web siteniz arama sonuçlarının üst kısmına yakınsa, önce ürünlerinizi kaç kişi görüntülediğini en iyi düzeye çıkarırsınız.
Herhangi bir günde ulaşabileceğiniz potansiyel müşterilerin miktarını en üst düzeye çıkarırsınız ve sonra doğru kitleye satışa yönelik hamleler yapmaya başlarsınız.
Restoranlar
Restoranınız ne kadar popüler olursa olsun, yeni müşteriler, özellikle turistler, işyerinizi bulabilmesi gerekir.
Sakarya'da bir Burger King ’e sahipseniz, sayfanın üstünde veya yanında görünmek istemez misiniz ?
Sektörünüzdeki rekabet miktarı yere göre değişiklik gösterebilir ve SEM'i uygun bir şekilde kullanıp işinizi kalabalığın önüne çıkarabilirsiniz!
Büyük Şirketler
Birçok büyük şirket, markaları çok iyi bilindiğinden, arama motoru optimizasyonunun gerekli olmadığını düşünmektedir.
Ancak, çevrimiçi müşteriler çoğunlukla sezgisel hareket ederler. Aramış olduğu ürünün biraz farklı bir versiyonunu bulursa, bu ürüne öncelik verme ihtimali de yüksektir.
Şirketiniz rekabette birkaç adım geride kalıyorsa kaybınızı tahmin bile edemezsiniz!